Zła dieta charakteryzuje się niewłaściwym dobraniem spożywanych składników pokarmowych. O ile w diecie niskotłuszczowej dopuszczalne jest spożywanie węglowodanów, należy pamiętać, że nie wszystkie węglowodany są sobie równe. Np. częste spożywanie cukru w czasie diety odchudzającej utrudni utratę wagi.
Poza tym skuteczna dieta odchudzająca musi być zróżnicowana, gdyż organizm potrzebuje różnorodnych składników pokarmowych do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego też całkowite wyeliminowanie z diety jakiegokolwiek składnika może być ryzykowne. Na przykład skutki uboczne odchudzania ograniczającego spożycie tłuszczów to nieprawidłowo przebiegające procesy hormonalne.
Diety odchudzające, które zabronią spożywania niektórych pokarmów mogą pozbawić nas źródeł witaminy A, E oraz K, które znajdują się w tłustych produktach. Jeśli twoja dieta odchudzająca trwa dłuższy okres czasu warto uzupełnić niedobory witamin przyjmując suplementy diety.